Trenutno ste na:   Početna O nama Termes grupa

 

O nama

E-mail Ispis PDF

Termes Grupa d.d. Osijek je slijednik tvrtki čije poslovanje seže preko stotinu godina unatrag i koje tvrtke su se bavile proizvodnjom šećera i konditorskih proizvoda u gradu Osijeku.

Još davne 1905. godine slavonski veleposjednici ocijenili su kako je za razvoj poljoprivrede najbolje investirati u proizvodnju šećera koja se u to vrijeme intenzivno razvijala u zemljama srednje Europe. Tako je 1905. godine, u gradu na Dravi, osnovano prvo Hrvatsko-slavonsko dioničarsko društvo za industriju šećera i donesena odluka o početku izgradnje Tvornice šećera u Osijeku, kapaciteta 700 tona dnevne prerade.

"Prva osječka tvornica kandita Kaiser i Stark“, za proizvodnju bombona, vafla i slatkiša, osnovana je 1920. godine. Tvornica ubrzo kupuje licencu za proizvodnju čokolade od poznate bečke tvornice Pischinger te započinje s proizvodnjom čokolade. Tvornica nakon Drugog svjetskog rata nastavlja poslovati kao Gradsko poduzeće „Tvornica kandita i čokolade“.

Godine 1953, osječka šećerana preuzima proizvodnju i postrojenja Gradskog poduzeća čime započinje razvojni put Kandita i stvaranja vlastite tradicije u sklopu Osječke šećerane pod nazivom „Tvornica šećera i kandita“. Kandit  brzo izrasta u modernu tvornicu za proizvodnju bombona i čokolade koja zauzima jedno od vodećih mjesta u konditorskoj industriji.

Godine 1954. Kandit izbija u prvi plan među proizvođačima bombona u Jugoslaviji. Tijekom narednih 10 godina, proizvodnja je u stalnom porastu. Rast doseže kulminaciju 1966. godine kada je proizvedeno 6.395 tona bombonskih proizvoda što osigurava Kanditu zauzimanje primata u bombonskoj branši.

Novo postrojenje kapaciteta 6.000 t kakao proizvoda godišnje pušteno je u rad 1962. godine što je osiguralo Kanditu polet u smislu razvoja čokoladnog asortimana. Nakon toga tvornica je imala novih rekonstrukcija i povećanja kapacitete.

U godinama koje slijede, Kandit širi asortiman uvođenjem novih proizvodnih  linija za proizvodnju punjene čokolade, pjenastih čokoladnih prutića i krem proizvoda.

Punih 40 godina
tvornica šećera i tvornica čokolade i bombona poslovali su u sklopu IPK Osijek, da bi nakon pretvorbe 1994. uslijedila privatizacija 2001. godine, kada zaposlenici i uprava preuzimaju upravljanje IPK Kandit d.d. Od 2005. godine IPK Kandit d.d. je vlasnik tvornice šećera, koja je poslovala pod tvrtkom Kandit Premijer d.o.o. Osijek.

Tijekom 2010. godine dolazi do poslovnog povezivanja IPK Kandit d.d. i Žito d.o.o. Osijek (www.zito.hr) nakon čega započinje proces poslovne konsolidacije tvornice čokolade i tvornice šećera. U sklopu procesa poslovne konsolidacije je osim same optimalizacije poslovnih procesa, došlo do aktiviranja dijela imobilizirane imovine (prije svega farme svinja i farme muznih krava) te izdvajanja konditorskog poslovanja u zasebnu tvrtku Kandit d.o.o. Osijek. 

Koncem 2010. godine IPK Kandit d.d. kao matična tvrtka, preuzima ulogu upravljanja ostalim tvrtkama unutar grupe i mijenja naziv u Kandit Grupa d.d.
Imajući u vidu aktualna tržišna kretanja te stratešku usmjerenost Žito Grupe u svibnju 2011. godine Kandit Grupa d.d. Osijek prodaje tvrtku Kandit d.o.o. Osijek (tvornica čokolade i bombona) tvrtki Mepas d.o.o. Široki Brijeg (www.mepas.ba). Kupac je preuzeo brand „Kandit“ opremu, zaposlenike i zalihe te preuzeo obvezu proizvodnju  dislocirati s lokacije u Osijeku, Frankopanska 99 do sredine 2014. godine.

Kako je brand „Kandit“ prodan kupcu Mepas d.o.o. u kolovozu 2011. godine je uslijedila promjena naziva tvrtki kako slijedi:

Stari naziv Djelatnost Novi naziv
Kandit Premijer d.o.o. Osijek tvornica šećera Tvornica šećera Osijek d.o.o. Osijek
Kandit Grupa d.d. Osijek društvo za upravljanje Termes Grupa d.d. Osijek


Danas Termes Grupa d.d. obuhvaća nekoliko tvrtki:

Clanice
NAPOMENA: Kliknite na sliku za veći prikaz

Primarna djelatnost Termes Grupe je danas proizvodnja šećera u kojoj je angažirano preko 70% ukupnih radnika i koja generira preko 90% ukupnog prihoda Grupe.

 

Kontakt


TERMES GRUPA
d.d.

MB: 030030789; OIB: 96570822897
Frankopanska 99, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 32 45 00; fax: +385 31 32 45 93

termesgrupa@termesgrupa.hr

Kako do nas?

KANDIT GRUPA d.d. - Kako do nas?

Upitnik

Maloprodajna cijena šećera na tržištu je:
 

Posjetitelji

Trenutno aktivnih posjetitelja: 52